New terminal at Amsterdam Airport Schiphol designed as an atmospheric and light-filled space

KAAN architecten, estudio lamela, ABT and ineco, operating as KL AIR, will design a new terminal at amsterdam airport schiphol. the large departures and arrival hall will begin welcoming over 14 million travelers a year starting in 2023. in its winning competition proposal, the architecture and engineering team chose to focus on functionality within an atmosphere of calmness.

the large departures and arrival hall will begin welcoming over 14 million travelers a yearimage © beauty & the bit (main image by © filippo bolognese)

the architectural language for the terminal focuses on space, light, and wide open views. inspired by the modernist glamour of the 1967 terminal, the architecture and engineering team (KAAN architecten, estudio lamela, ABT and ineco) decided on a simple yet elegant design approach. the building’s structure appears as ‘the most logical of bones’: not a single column interrupts the space. the façade columns and certain functional areas in the building bear the load of the roof.

the façade columns and certain functional areas in the building will bear the load of the roofimage © beauty & the bit

the openness of the space allows for flexibility of programs as the building’s requirements change over time. the design submission defers to the airport’s ‘one terminal’ concept, including transfers free of check-out and check-in and automatic baggage transfers for passengers.

not a single column will block the space image © filippo bolognese

with an emphasis on traveller experience, the design allows ease of movement, natural daylighting and a generous sense of space. the large glass facades reveal views of the surrounding skies, airplanes, and the polder landscape.

the building’s structure will be only minimally seen image © beauty & the bit

the lighting conditions strategically create a pleasant ambience within the space. the roof is a latticework of squares topped by glass panels and supported by box girders that gradually change shape in the transition from wall to ceiling, creating openings that appear equally square. ‘the new terminal’s architectural quality is to be found in its layers of opposites’, says the design team. ‘it is a practically organized and user-friendly place yet also offers a grand, atmospheric and light-filled design’

the plateau makes a dual-level intersection possible image © beauty & the bit

both departing and arriving passengers can enjoy a scenic route through the terminal image © beauty & the bit

the design offers a grand, atmospheric and light-filled space for a pleasant experienceimage © beauty & the bit

the new terminal’s architectural quality is to be found in its layers of oppositesimage © KAAN architecten

the natural division of users avoids unnecessary crowdingimage © KAAN architecten

a latticework of squares gradually changes shape in the transition from wall to ceilingimage © filippo bolognese

the security checks will take place in an area of warm wooden floors and large light wells filled with lush greeneryimage © filippo bolognese

the greenery and natural daylighting creates an ambient spaceimage © filippo bolognese

isabel narea I designboom

MORE INFO

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square