Neri&Hu's Suzhou Chapel combines textured brick base with ethereal white cube

June 30, 2017

Perforated metal surfaces form a white "veil" around the main hall of this chapel designed by Neri&Hu for a hotel complex near the Chinese city of Suzhou.

 

 

Perforated metal surfaces form a white "veil" around the main hall of this chapel designed by Neri&Hu for a hotel complex near the Chinese city of Suzhou.

 

 

Lyndon Neri and Rosanna Hu's Shanghai studio designed Suzhou Chapel for a site within the Sangha resort, which is described as "a life learning and wellness community on the shores of the beautiful Yangcheng Lake".

Located around 15 kilometres from Suzhou and 70 kilometres from Shanghai, the resort comprises a hotel with spa, 87 serviced apartments, 109 serviced villas, a clinic, education complex, retail facilities, amphitheatre and conference space.

 

The chapel occupies a prominent plot by the waterfront that is visible from the main road. Its combination of brick walls and a floating white volume references other buildings found on the site, as well as the local vernacular of white rendered walls and black roofs.

The dark-grey brick walls surrounding the chapel are of varying heights and intersect with one another to create a non-linear route leading through the landscape and into the building.

"In the daytime, the white box emerges shimmering gently in the sunlight, subtly exposing its contents," said the studio.

"In the night, the white box becomes a jewel-like beacon in the project, its various windows emitting a soft glow in all directions."

 

"A grid of glowing bulb lights and delicate bronze details give a touch of opulence to the otherwise quietly monastic spaces," said the architects.

The mezzanine and a rooftop terrace with views of the lake are reached from a twisting staircase that ascends along one side of the main hall.

The staircase changes direction several times as it rises, and is interrupted by protruding geometric elements that break up the height of the stairwell.

Openings on either side provide guests with views of the surrounding scenery and the main hall as they ascend the stairs.

Concrete and terrazzo are the main materials used in the stairwell, with brick and wood introducing warmer and more textural details to the chapel's central hall.

Neri&Hu recently completed the renovation of a 1930s theatre featuring dramatic stone and bronze details, and transformed a former missile factory in Beijing into a car repair garage and office with an industrial aesthetic.

Credit  by Alyn Griffiths | dezeen magazine

Photography is by Pedro Pegenaute.

 

 

Please reload

Featured Posts

Los beneficios de la luz natural. La investigación, apoya el efecto positivo de la luz del día en la arquitectura y la salud humana.

March 22, 2017

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive